Ez lenne a minőségi alvás titka?

Ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg, valamint szellemileg is képes legyen regenerálódni az éjszaka folyamán, fontos, hogy az alvás minőségi legyen. Sokan vannak azonban olyanok, akiknek sajnos a pihentető órák elérhetetlennek tűnik. Ennek oka főleg a felgyorsult életvitel, a rendszeres, mindennapos stressz, a nem megfelelő étkezés, valamint a túl sok telefonhasználat. Az álmatlanság hátterében sokszor azonban valamilyen egészségügyi probléma áll.

Az alábbiakban eláruljuk a minőségi alvás titkát, megkönnyítve ezzel a regenerálódást.

Miért nem alszunk éjszaka?

A nyugodt éjszakai pihenést sajnos több dolog is könnyen megzavarhatja. Manapság ebben a felgyorsult világban az egyik legfőbb probléma szinte minden esetben a túlhajszolt életvitelből fakad. Akadhatnak továbbá olyan időszakok is, amikor tartós stresszben éljük a mindennapjainkat, folyamatosan idegeskedünk, feszültségben vagyunk, ami szintén alvásproblémákhoz vezethet. Persze nem mindegy az sem, hogy milyen az ágyunk, hogyan alszunk, és alakítjuk ki az otthonunk belső terét. A Yatas Bedding a matrac választást is megkönnyíti ezzel, hiszen számos eszközzel segíti a pihentető alvást.

Hiába azonban a minőségi ágybetét, ha nyugtalan és stresszes az egész nap. Ilyenkor csak az segíthet, hogy lelassítunk egy kicsit, megpróbáljuk átgondolni, rendszerezni az életünket. Jó támogatást nyújthatnak a különféle nyugtató hatású gyógynövények, valamint a belőlük készült készítmények. De ha még ez sem lenne elég, akkor bizony komolyabb álmatlanságról van szó, ami már betegségnek tekinthető. A probléma ott kezdődik, hogy ennek több kiváltó oka is lehet. A stressz és a szorongás mellett a nem megfelelő életvitel és a helytelen táplálkozás okozza a legnagyobb nehézséget.

Nagyon fontos lenne, hogy a mindennapok során enyhítsük a stresszt és hangsúlyt fektessünk a megfelelő vitaminbevitelre, illetve ne felejtsük el a mozgást sem. Ha biztosítjuk a szervezetünk számára a nyugodt és pihentető alváshoz szükséges körülményeket, a megfelelő fényt, hőmérsékletet, akkor máris sokat tettünk a regenerálódásunkért.

Miért kelünk fel éjszaka?

A másik fő probléma, hogy sokan szenvednek attól, hogy kimerülnek, mégsem fekszenek le korábban, mint kéne, ezt követően az éjszaka során mégis sokszor megébrednek. Nem ritka az sem, hogy nem csak hajnalban, hanem szinte mindig ugyanabban az időpontban kelnek fel maguktól. A jelenség hátterében több dolog állhat és cseppet sem annyira meglepő, mint azt először gondolnánk.

Gondot jelenthetnek persze a rémálmok, de talán ami még jobban befolyásolja, hogy a megszokott viselkedési mintákat az agyunk nehezen írja felül. Ez azt jelenti, hogy ha korábban is gyakran ébredtünk korábban, a szervezetünk azt megszokja, szükséges dolognak tartja, ami képes lehet rendszeres ébredést okozni. Az alvási ciklust azonban könnyen befolyásolhatja a rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint a túlzottan zsíros és szénhidrátokban teli étkezések.

Ami azonban talán a legnagyobb gondot okozza, az a cirkadiánritmus-zavar, az alvási apnoe, ami egy légzéskimaradással járó jelenség. A probléma kezelhető, ha azonban elhanyagoljuk, akkor az idővel komolyabb betegségek kialakulásához vezethet. Nem érdemes viszont altatókhoz, nyugtató hatású készítményekhez fordulni, ezek ugyanis nem a problémát szüntetik meg, csak elnyomják azt.

Mi a megoldás?

Ha nem tudunk elaludni, akkor gondolhatunk arra, hogy nem megfelelő a matracunk, nem támasztja alá a derekat, a vállat, a hátat, ami szintén nehezíti a regenerálódást. Érdemes átgondolni, hogy vajon mennyire kényelmes a fekvőbetét, szükség esetén cseréljük le ortopéd típusra. Az, hogy milyen keménységű matrac az ideális számunkra, függ többek között a súlyunktól és az alvási pozíciótól. Egy túlzottan kemény változat senkinek se jó, aki háton fekszik annak viszont nem ideális a puha matrac sem.

Ha még ez sem segít, akkor érdemes kipróbálni a 4-7-8 légzéstechnikát, amely egy relaxációs gyakorlat. Magában foglalja a belégzést négy számolásig, a lélegzet visszatartását hét számolásig, valamint a kilégzést nyolc számolásig. Kutatások bebizonyították, hogy ez az ősi meditáción és jóga-központú technikákon alapuló módszer segíti az esti elalvást, de akkor is jól működik, ha felébredünk az éjszaka közepén és nem szeretnénk sokáig forgolódni.