anyai feladatok

Így köszönthet be az anyai kimerültség

Sokat hallhattunk már a kiégésről a munkánk során, de ritkán beszélünk arról, hogy ez más területeken is előfordulhat. Bizony, még az anyaság is tartogat lehetőséget a kiégésre, ezért érdemes odafigyelni a kialakulásával összefüggő jelekre, tényezőkre.

Akkor beszélhetünk anyai és persze szülői kiégésről, ha a szülői szerep fizikai és érzelmi terhei kimerültséghez vezetnek, amiből nehéz kikeveredni. Ilyenkor tapasztalható a szülői inkompetencia érzése és a gyermektől való érzelmi távolodás is megjelenhet.

Hogy miért leginkább az anyákat érintheti a jelenség? Mert ők töltik a legtöbb időt a gyermekükkel, rájuk hárul a legtöbb feladat a gyermek gondoskodását illetően. Szükség van a mérhetetlen türelmükre, odaadásukra, időtlenségükre, kitartásukra, hiszen legfontosabb támaszai legnagyobb kincsüknek, aki nekik van kiszolgáltatva. Ez nem csak fizikai, hanem érzelmi nyomás is, ami túlzott elvárások, szünetmentes jelenlét és az elismerés hiánya nélkül bizony kiégéshez vezethet.

Az anyák napi ajándék jó alkalom arra, hogy megadjuk az olykor hiányzó köszönetet és elismerést. Akár az apukától, akár a gyermektől nagyon jól esik a köszöntés és a meglepetés, amit minden anya megérdemel.

A meglepetesem.hu webáruház kínálatában megtaláljuk azokat az igényes anyák napi ajándékokat, amelyek garantáltan mosolyt csalhatnak egy kimerült anyuka arcára is és új erővel tölthetik fel a következő időszakra. Érdemes tehát megragadni az alkalmat.

Figyeljünk az alábbi jelekre és előzzük meg a végső kimerülést köszönetmondással, segítségnyújtással, érzelmi támogatással.

Anyai kiégéshez vezető jelek

  • Intenzív fáradtság, szorongás stressz, ami mellett szédülés, fejfájás, fülzúgás jelentkezhet.
  • Könnyen elfogy a türelme, a gyermekkel ingerültebbé válik, gyakran dühös és kiabál.
  • Önértékelési zavarok mutatkoznak: bár nem tudja féken tartani indulatait, tetteit hamar megbánja és rendszeresen vádolja önmagát, szégyent érez azért, hogy nem jó anya.
  • Rendszeresen magányosnak érzi magát, a gyermeken kívül alig van felnőtt társaságban. Problémáiról pedig jellemzően nem beszél.
  • Napi teendői túlnőnek rajta, nem tudja jól szervezni és időben elvégezni feladatait, így folyamatos kudarcot él meg. Mókuskerékbe ragad, amiből nincs kilépés, pedig úgy érzi, hogy erőn felül teljesít.

Előzzük meg, hogy a fenti jelek túlzottan begyűrűzzenek. Az anyai szeretet kiteljesedéséhez óvjuk meg az anyukák fizikai és mentális egészségét a feléjük forduló törődésünkkel.