férfi és nő zavar

Mi a teendő genitális-medencei fájdalom avagy behatolási zavar esetén?

Egy párkapcsolatban a szexualitás főként az aktív korban meghatározó tényező. Ha a közösülés fájdalommal jár a nő számára, akkor nagy eséllyel beszélhetünk behatolási zavarról, illetve genitális-medencei fájdalomról. Mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel?

A vaginizmus egyet jelent a fájdalmas közösüléssel, a pénisz behatolásakor fellépő fájdalomra utal. Akár el is lehetetleníti a szexuális aktust, mert együtt járhat a hüvely enyhe vagy erős görcsös összeszorulásával. A dyspareunia kifejezés fed minden nemi szervben érzett fájdalmat, ami szexuális tevékenység során lép fel.

A szexuális fájdalomzavar előfordulása nők esetében 3-5%. A problémáról részletesen a furedi.hu oldalon olvashatsz.

A fájdalmas közösülés, dyspareunia okai

Többféle dolog állhat a háttérben, ha vaginizmus vagy hüvelygörcs okoz szexuális nehézséget. Lehetnek lelki és testi okai is ezért tanácsos szexuálpszichológus segítségét kérni az okok felderítésében és a probléma megoldásában.

Az alábbi lehetséges okokat a teljesség igénye nélkül említjük meg, kiragadva néhány eshetőséget, amire gyanakodni lehet genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar esetén:

  • hüvelygyulladások, hüvely-atrófia,
  • endometrózis,
  • ösztrogénszint csökkenés, hüvelyszárazság,
  • korábbi fájdalmas élmény,
  • bűntudat, szégyen,
  • félelem a terhességtől,
  • fenyegető szülői magatartás.

Mivel általában a fájdalom ellenére továbbra is gyakorolják a szexuális életet az érintettek, a szorongás és a fájdalom a félelemtől egyre mélyül, ami rossz hatással lehet a folytatásra nézve. Hogy ezt megelőzzük, ne halogassuk a problémát, haladéktalanul forduljunk tapasztalt szakemberhez, aki megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel keresi meg az okot és számolja fel a kellemetlenségeket.

Nincs mitől tartani!

Sokan halogatják az időpontfoglalást hasonló esetekben, pedig szexuálpszichológust felkeresni egyáltalán nem szégyen. Komoly tudatosságra és igényességre vall, úgyhogy inkább büszkék lehetünk az ilyen lépéseinkre. Az intimitás és a párkapcsolatok nehézségeinek kezelése sokszor éppen azért fullad kudarcba, mert nem kér a pár időben segítséget és tehetetlenek a párkapcsolatot egyre romboló negatív élményekkel szemben. Ne hagyd, hogy nálatok is így legyen! Beszéljetek őszintén egymással és kérjétek egyénileg vagy párban a szakember támogatását.